Subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen

house attic insulation – construction worker installing rock wool in mansard wall

Het kabinet heeft besloten de subsidieregeling voor het verduurzamen van woningen aan te passen. Eerder waren woningeigenaren verplicht om twee maatregelen te nemen om voor subsidie in aanmerking te komen (bijvoorbeeld verschillende isolaties of combinatie met een zonneboiler of warmtepomp). Vanaf 2023 verandert dit en is één maatregel voldoende voor 15% subsidie. Bij twee (isolatie)maatregelen wordt de subsidie 30%. Subsidie aanvragen kan vanaf 1 januari 2023 en is mogelijk met terugwerkende kracht tot 2 april 2022. Ook de btw-regeling voor zonnepanelen verandert per 1 januari 2023. Dan hoeft geen btw meer worden teruggevraagd want dan geldt een btw-tarief van 0% voor zonnepanelen. Naast landelijke subsidies bestaan er ook gemeentelijke subsidies.

Gunstige leningen voor verduurzaming van woningen

Woningeigenaren met een inkomen van maximaal € 45.014 kunnen voortaan tegen 0% rente geld lenen om hun woning (verder) te verduurzamen. De landelijke overheid hoopt zo dat verduurzaming van het huis voor meer mensen mogelijk wordt. De lening moet wel maandelijks afgelost worden. De lening loopt via het Nationaal Warmtefonds.
De gemeente Tilburg verstrekt een gunstige lening (niet 0%) voor de aanschaf van zonnepanelen via het project Zon op je dak. Met het alles-in-één pakket word je volledig ontzorgd. De financiering, offerte, coördinatie van de btw-teruggave, aanleg, 15 jaar monitoring én onderhoud: alles wordt voor je geregeld. De lening heeft een rente van slechts 0,75%. Je mag hem in 15 jaar terugbetalen. Het levert je direct meer op dan het kost.

Op verschillende plaatsen is informatie te vinden over subsidies en leningen. Bij de gemeente Tilburg vind je deze op https://www.duurzamertilburg.nl/hulp-nodig/energieadvies-op-maat/ . De rijksoverheid maakt gebruik van Milieu Centraal op www.verbeterjehuis.nl.

 Energieadvies op maat

Voor woningeigenaren geeft de gemeente Tilburg korting op een onafhankelijk energieadvies. In Quirijnstok is een energieadvies zelfs gratis. Ga eens op bezoek bij duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs. Je vindt haar elke vrijdagochtend in het Hazennest, Kreverplein 27, van 9.00 – 12.00 uur.

Grote kans dat je daarna een afspraak met haar kunt maken voor een huisbezoek en een energieadvies op maat. Kijk ook eens op www.duurzamertilburg.nl/aan-de-slag/buurt/quirijnstok.