Spullen

Het meest vervuilend zijn we met onze ‘spullen-consumptie’. Minder spullen kopen is dan ook een goede manier om duurzamer te leven. En nog goed voor de portemonnee ook.

Spullen via internet
Bij spullen denken we misschien als eerste aan plastic artikelen uit China die we maar kort gebruiken en waarvan de oceanen nu vol liggen. Dat is inderdaad een groot probleem. Veel spullen worden tegenwoordig via internet besteld. En dan is de kans groot dat het bij Alibaba is. Het gaat veelal om producten die niet aan de Europese normen (qua kwaliteit, veiligheid en milieueisen) voldoen. Bij Chinese platforms staan de arbeidsomstandigheden ook niet op de eerste plaats. En dan is meteen duidelijk waarom Europese producten niet kunnen concurreren tegen de prijzen van deze bedrijven.

Elektronica
Maar als we het over spullen hebben moeten we vooral de elektronica niet vergeten, gemakkelijk te bestellen bij Amazon. Een smartphone is maar een klein apparaatje maar bevat heel veel schadelijke en/of kostbare stoffen. Net als tablets, computers, laptops, en grotere spullen als televisies, koelkasten, etc. Die hebben een enorme impact op het milieu. Ook daarom is het goed om zolang mogelijk met spullen te doen en niet bij elk nieuw model in de rij te gaan staan. En is een apparaat kapot, denk dan eens aan reparatie. De Repair Cafés zijn een gat in de markt voor de kleine beurs maar leveren ook een enorme bijdrage aan een duurzame samenleving. De vrijwilligers repareren niet alleen heel veel huishoudelijke spullen, ze dragen ook hun kennis over aan de klant. Heel goed want door onze wegwerpmaatschappij is zelfs de kennis van repareren onder druk komen te staan.

Zijn spullen niet meer te repareren, breng ze dan naar de milieustraat of milieukar. Dan worden ze gerecycled wat vooral voor elektronische producten van groot belang is. Elektronica bevat waardevolle stoffen uit de mijnbouw en de voorraad daarvan is niet oneindig. Sterker, er komt een tekort als we onverschillig met dit afval omgaan. Het is hartstikke belangrijk dat de producten volledig gerecycled worden zodat kostbare en schaarse ertsen en metalen opnieuw kunnen worden gebruikt.

In Tilburg-Noord is in wijkcentrum De Ypelaer elke 1ste zaterdag van de maand van 11:00 tot 15:00 uur het Repair Café open.

Spullen delen en lenen
En dan is er nog een categorie spullen die maar weinig worden gebruikt. Dank daarbij aan een partytent of speciaal gereedschap. Overweeg dan eens delen, lenen of ruilen.

En heb je echt behoefte aan een product, loop dan eens binnen bij de kringloopwinkel of kijk eens op Marktplaats, Ebay, Catawiki en andere tweedehands platforms. Dan krijgen spullen een tweede leven. Wat niet nieuw wordt gekocht, hoeft ook niet te worden geproduceerd. Dat bespaart grondstoffen, energie, véél transport en (later) afval. Het loont om te zoeken naar het ‘vraag en aanbod’ in je omgeving want dan hoeven spullen niet van ver te komen. Misschien heeft de buurtapp als Nextdoor wel aanbiedingen voor je.