Koop lokaal

De lokale winkelier heeft de omzet nodig en werkt in de regel mee aan een economie dicht bij huis. Bovendien hoef je geen grote afstanden af te leggen; alles lekker per fiets of te voet. Denk ook aan het straatbeeld. Hoe zouden dorpen en steden er uit zien zonder de lokale winkels? En we kunnen – op alle fronten – beter een lans breken voor de lokale winkelier dan voor Amazon of Alibaba.

Maar koop ook zoveel mogelijk producten die dicht bij huis zijn geteeld of geproduceerd. Die producten hoeven niet de hele wereld over te reizen met vliegtuigen en schepen. Dat geldt zeker voor groenten en fruit. Wat te denken van rechtstreeks bij de boer? Onderzoek wijst uit dat je het beste verse producten van het seizoen kunt eten. Dus laat de sperzieboontjes uit Senegal of broccoli uit Egypte gewoon in de schappen van de winkel liggen want de productie en transport daarvan zorgen voor ontwrichting, waterschaarste en vervuiling. Als iedereen zich richt op lokale seizoensproducten zullen AH en Jumbo vanzelf hun inkoopbeleid aanpassen.

Het land van herkomst is in de supermarkt te zien op de kaartjes bij de groetenschappen. Zijn groenten verpakt (soms kan dat niet anders zoals bij spinazie) kijk dan voor de herkomst van het product op het etiket.

In de wintermaanden zijn er minder verse groenten van eigen bodem beschikbaar maar wat is er mis met conserven en diepvries? Die producten komen nagenoeg allemaal van eigen bodem en zijn in het groeiseizoen ingekocht, verwerkt en verpakt. En als je de keuze hebt tussen blik en zak als verpakking, kies dan de eerste. Blikken kunnen volledig en onbeperkt gerecycled worden, de zakken gaan (door de combinatie van plastic en aluminiumfolie) bij het restafval. Dat laagje aluminiumfolie maakt ook dat andere verpakkingen niet gerecycled kunnen worden; denk aan chipszakken. Het zou producenten sieren als ze dat laagje (toegepast vanwege de nóg langere houdbaarheid) zouden weglaten.

En dan nog een tip; koop als het kan biologische producten omdat deze minder schade toebrengen aan de wereld (minder pesticiden, onkruidverdelgers, gewasbestrijdingsmiddelen) en deze niet genetisch gemodificeerd (wijziging oorspronkelijk DNA van het product) zijn. Goed voor de wereld, goed voor de mens.