Overlast van ratten in de wijken

Er komen steeds meer berichten dat er ratten zijn gesignaleerd in de wijken. Ze bevinden zich rondom woningen, in parken maar ook op het Wagnerplein zijn ze getraceerd. Als je eenmaal last hebt van ratten is bestrijding erg lastig. Gif gebruiken mag niet, wel mogen klemmen worden gezet. Maar het is het beste om te voorkomen dat je last krijgt van ratten. Ze voelen zich goed op plaatsen waar voedsel, water en beschutting is. Met een paar simpele maatregelen voorkom je bezoekjes van ratten.

 

  • Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond je huis. Laat rommel niet lang liggen. Dat biedt materiaal en beschutting om een nest te maken.
  • Bewaar voedsel en voer in goed afgesloten bakken, ook in de schuur en garage.
  • Bewaar afval in goed afgesloten bakken (vooral ook de groen-grijze container) totdat de vuilnisdienst het ophaalt. Dus géén opening laten (met een latje) tussen deksel en bak. En zet vuilniszakken of afval nooit naast de container maar doe het er altijd direct ín.
  • Ruim fruit dat van de bomen valt zo snel mogelijk op.
  • En wil je in de winter de vogels voeren? Doet dat alleen overdag en geef ze niet te veel zodat ze het per keer meteen kunnen opeten. Ruim het voer op dat er aan het einde van de dag nog ligt.
  • Strooi geen eten voor katten en vogels in parken en op grasstroken. Dat lijkt een nobele actie voor deze dieren maar het trekt ratten aan.
  • Voorkom zwerfafval en laat vooral geen etensresten buiten achter: niet in parken, niet onder flats en ook niet rondom winkelcentra. Zelfs gebruikte pizzadozen trekken ratten aan. We zijn er zelf verantwoordelijk voor als ongedierte onze leefomgeving onveilig maakt.

Heb je (ondanks zorgvuldig handelen toch) last van ratten of zie je ze in de wijk, neem dan contact op met de gemeente via 14013 of de fixi-app. En als de gemeente weinig bereidheid toont, blijf dan contact zoeken met de gemeente en laat het ook weten aan de wijkraden via bestuur.wijkraad@stokhasselt.nl of secretariaat@noordraad.nl, want de overlast is zeer zorgelijk.