Noord Schoon

Op stedelijk niveau krijgt het onderwerp steeds meer aandacht. We hebben nu het project NOORD SCHOON. Daarbij werken het BAT, GroenXtra (Diamantgroep), ContourdeTwern, WonenBreburg en actieve individuele vrijwilligers met elkaar samen en wordt er zoveel mogelijk maatwerk geleverd bij het schoonmaken van plekken in Noord. Kijk voor informatie en berichten eens op de website www.tilburg.nl/stad-bestuur/bestuur/noord-schoon/ .

Rotzooi bij container, foto Corrie Aerts

Gemeente pakt door
De de gemeente doet meer. Die gaat in gesprek met vrijwilligers en met organisaties die professioneel bezig zijn met afval en zwerfafval om tot een beter beleid te komen en vooral de vervuiling te voorkomen. Daarnaast pakt de gemeente flink door als het gaat om bijzettingen bij containers. Bij veel containerparkjes worden camera’s geplaatst en worden overtreders beboet. En die boetes zijn niet mis.

BuitenBeter App is Fixi-App geworden
Ben je buiten en zie situaties die niet goed zijn, zoals bijzettingen bij containers, illegale dumpingen van afval, een kapotte lantaarnpaal, een onveilig trottoir, een omgevallen boom, et cetera, meld het dan bij de gemeente. Dat kan via 14013 of tilburg.nl/melden . En het kan ook via een app. Tot eind december werd daarvoor de BuitenBeter App gebruikt maar de gemeente is overgestapt naar de gratis Fixi App. Deze app is vollediger dan de BuitenBeter App omdat niet alleen fysieke situaties gemeld kunnen worden maar ook overlast en sociaal onveilige situaties. De app is te downloaden via de App Store en Play Store.

Mobiele Recyclestraat
Een van de resultaten van de samenwerking tussen gemeente en de diverse organisaties is de Mobiele Recyclestraat. Het gaat om een inzamelcontainer (op zonne-energie) die op verschillende plekken en tijdstippen (roulerend) binnen de gemeente wordt geplaatst. Hierdoor wordt het voor bewoners gemakkelijker om klein huishoudelijk afval dat niet thuishoort in de duocontainer (grijs/groen en oranje/blauw) dicht bij huis weg te brengen. Het gaat om relatief klein huishoudelijk afval dat in een grote shoppertas past. Voor de grotere stukken afval (zoals meubels en witgoed) kun je terecht bij de milieustraat.

De Mobiele Recyclestraat is bedoeld voor:

  • kleine elektrische apparaten, zoals een kapotte föhn en laptop
  • hard plastic / kunststof /PVC/CD-en DVD-hoesjes
  • hout (met uitzondering van laminaat)
  • klein Chemisch Afval (KCA), zoals batterijen, medicijnen en verf(blikken en -kwasten)
  • oliën en frituurvet
  • metalen, zoals ijzerdraad
  • papier/karton
  • tempex/piepschuim

In Tilburg-Noord staat de Mobiele Recyclestraat:
in de even weken op maandag van 9.00 tot 12.00 uur op het Verdiplein
en elke vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur op het Wagnerplein.

Inzet bewoners
Het zijn belangrijke initiatieven van de gemeente, die zeker zullen bijdragen aan een schonere leefomgeving maar we krijgen Noord (en de stad) pas echt schoon als bewoners zich bewust worden van de omgeving en deze schoon houden. Zorg dat afval (en ook hondenpoep) in de juiste afvalbak wordt gedeponeerd, Gooi ook geen brood en andere etenswaren op straat (want het bederft en er komt ongedierte op af) en plaats dus geen spullen bij containers. Is een container vol, neem het afval dan weer mee naar huis en bel de gemeente via 14013 of gebruik de buitenbeter-app.

En wil je meer doen voor een schone omgeving, doe dan eens mee met een van de werkgroepen zwerfafval in Noord. Het is leuk vrijwilligerswerk, het geeft zichtbaar resultaat en het is bovendien gezellig om een paar uur met elkaar aan de slag te zijn en daarna te genieten van een gezamenlijk drankje. Wil je een keer meedoen? Kijk dan op de websites van de wijkraden voor informatie. Ga je liever alleen op pad met afvalzak en grijper? En heb je nog geen gratis grijper? Vraag die dan aan via schoon@tilburg.nl.

Meer weten over hoe de gemeente aan de weg timmert om samen met bewoners het probleem van afval en zwerfafval te lijf te gaan? Kijk eens op de sites van de gemeente:

https://www.tilburg.nl/stad-bestuur/bestuur/tilburg-schoon/

https://www.tilburg.nl/stad-bestuur/bestuur/noord-schoon/

https://www.tilburgingesprek.nl/