Noord Schoon

Op stedelijk niveau krijgt het onderwerp zwerfafval steeds meer aandacht. De gemeente heeft voor onze wijken eind 2019 de aftrap gegeven van het project NOORD SCHOON. Daarbij werken de gemeente, het BAT, GroenXtra (Diamantgroep), ContourdeTwern, WonenBreburg en actieve vrijwilligers met elkaar samen en wordt er zoveel mogelijk maatwerk geleverd bij het schoonmaken van plekken in Noord. En het helpt. Tilburg-Noord wordt schoner.
Kijk voor informatie en berichten eens op de website www.tilburg.nl/stad-bestuur/bestuur/noord-schoon/ .

Gemeente pakt door
Maar de gemeente doet meer. Die gaat in gesprek met vrijwilligers en met organisaties die professioneel bezig zijn met afval en zwerfafval. Daarnaast pakt de gemeente flink door als het gaat om bijzettingen bij containers. Bij veel containerparkjes zijn al camera’s geplaatst en worden overtreders beboet. En die boetes zijn niet mis (minimaal € 475,-)

Slimme afvalbakken
Inmiddels hebben we in Tilburg slimme afvalbakken; Bigbelly’s genaamd. Zij dragen bij aan een schone omgeving. De Bigbelly’s hebben een ingebouwde pers en software die aangeeft wanneer de bak vol is. Een zonnepaneel van 40 watt zorgt voor de duurzame stroomvoorziening. In een bigbelly kan maar liefst 625 liter afval. Dit is 8 keer zoveel als in een ‘gewone’ afvalbak (70 liter)! Om ze meer te laten opvallen en daardoor het gebruik te stimuleren, zijn ze sinds november 2020 opvallend blauw bestickerd.

Inzet bewoners
De gemeente werkt er hard aan om de stad schoner en veiliger te maken maar we krijgen. Wist je dat de gemeente 2,4 miljoen euro heeft uitgegeven aan zwerfafval dat op straat ligt? Dat geld had ook besteed kunnen worden aan sociale initiatieven zoals armoedebeleid, speeltuinen en faciliteiten voor de kinderen en jongeren of meer jeugdcoaches bij ContourdeTwern.

Gelukkig zijn er steeds meer bewoners die zwerfafval ruimen en met grijper en gele zak door de wijken lopen, individueel of in groepjes. Op het Wagnerplein is een vast groepje wekelijks actief en wat te denken van al die flatbewoners die zich hebben verenigd om de omgeving van de eigen flat schoon te houden. Binnen de Noordraad komt een grote werkgroep elke drie weken bij elkaar om samen bergen te verzetten.

Ben je geïnspireerd door de vele zwerfafvalruimers? En wil je zelf ook zwerfafval te gaan ruimen? Wil je daarvoor gele afvalzakken en een gratis afvalgrijper ontvangen? Stuur dan een berichtje naar schoon@tilburg.nl . En wil je graag (een keer) meedoen met de werkgroep in Tilburg-Noord? Stuur dan een mailtje naar carin.van.voorst@planet.nl . Dan krijg je een uitnodiging voor de eerstvolgende ruimactie.