Blauwe tuinen

Foto:Ton Touw

Het regent minder vaak, maar als het valt, dan komt het steeds vaker met bakken tegelijk uit de lucht. Het is zonde om dat kostbare water het riool in te laten stromen, als dat riool het al aan kan. En dan is niet alleen meer groen een oplossing. Dan praten we ook over blauw. De blauwe tuin is een watervriendelijke tuin. Dat kan op verschillende manieren; een vijver, een regenton, zelfs een regenwaterschutting om water op te vangen is mogelijk. Of graaf een kuil waar water naar toe kan stromen en plant er een boom of zet er planten in die van water houden, en je hebt een eigen wadi

Maar een praktische oplossing voor grote en kleine tuinen is toch wel de regenton. Door regenwater te ontkoppelen van de afvoer kan het water worden opgevangen en benut in plaats van dat het door het riool spoelt. Je hebt gratis water en kunt droogte op tuinniveau tegengegaan. Regenwater is anders van samenstelling dan kraanwater. Regenwater bevat waardevolle bacteriën en mineralen en is heel goed voor de natuur.

De gemeente Tilburg is twee jaar geleden samen met de Stichting OpGroeneVoet het project ‘1000 blauwe tuinen’ gestart. Daarbij worden bewoners geholpen bij het realiseren van een watervriendelijkere (en dus koelere, gezondere) tuinen. De eerste stap bij die hulp is de regenton.

Hoe gaat dat? Wil je een regenton in je tuin maar kun je die niet zelf vervoeren of installeren, dan zorgt dat project hiervoor. Je koopt dan (via OpGroeneVoet) een regenton bij een lokale ondernemer en de stichting levert en installeert deze.

Foto: Carin van Voorst

kan ook een overloopset van 4 meter lengte voor waterafvoer gratis door de gemeente Tilburg worden geleverd en geïnstalleerd. Daarmee kun je ook bij een volle ton het regenwater op blijven vangen of in de droge bodem laten trekken. Inmiddels zijn via dit project al 850 tuinen voorzien van één of meerdere regentonnen. Op de website van OpGroeneVoet vind je meer informatie over blauwe tuinen want naast wateropslag zijn er veel meer mogelijkheden. En als je dan aan het googelen bent, kijk dan ook eens op www.HuisjeBoompjeBeter.nl