Was- en schoonmaakmiddelen

Was- en schoonmaakmiddelen zijn in de regel niet goed voor het milieu doordat er afvalstoffen in het water belanden. Maar er zijn middelen te koop die ecologisch zijn en milieuvriendelijk van samenstelling (allesreinigers, afwasmiddelen, wasmiddelen). Deze zijn in de regel niet duurder dan niet-ecologische middelen (die meer schadelijke stoffen bevatten). Let bij de aanschaf van deze middelen op keurmerken, zoals het EU-Ecolabel. De producten zijn niet alleen milieuvriendelijk van samenstelling en biologisch afbreekbaar, ze bevatten ook geen kankerverwekkende stoffen, om maar iets te noemen.

Wat ook helpt is minder wasmiddelen gebruiken. Op verpakkingen staan vaak hogere doseringen aangegeven dan werkelijk nodig. Kijk wat er gebeurt als je de dosering naar beneden brengt. Wordt de was net zo schoon, dan is niet alleen het milieu blij; ook je portemonnee. En wasverzachters zijn erg slecht voor het milieu (ze worden gemaakt van olie). Niet alleen de samenstelling ervan is slecht voor het milieu; er verdwijnt ook veel wasverzachter in het riool. Slechts een klein deel hecht namelijk aan de textiel. Zo zonde. Bij gebruik van een wasdroger (die erg veel energie gebruikt) is de was al zacht. Daar hoeft dus helemaal geen wasverzachter aan worden toegevoegd.

Was je zelf je auto op straat? Of maak je af en toe de stenen in je tuin schoon? Gebruik dan zeker een biologisch afbreekbaar middel. Dat water komt namelijk rechtstreeks in de bodem.