Energie

In de winter je huis verwarmen kost veel fossiele energie als je een reguliere cv-ketel in gebruik hebt. Als je de verwarming structureel een graadje lager zet, kun je veel energie besparen. Die besparing is 6% per graad aan energie en tevens 6% aan CO2 uitstoot. Dat is toch de moeite waard. Je kunt wennen aan een lagere temperatuur; steeds meer mensen houden in huis een vaste temperatuur van 18-19 graden aan. Een warme trui in huis dragen is een prima alternatief. Ook door ruimtes zorgvuldig te verwarmen, bespaar je energie. En dan nog wat eenvoudige tips om zuinig te stoken.

  • Draai de radiator niet open in kamers waar niemand verblijft.
  • Sluit de deuren van ruimten waar niet wordt gestookt om de koude luchtstromen en warmteverlies te voorkomen.
  • Zet ’s nachts en wanneer je niet thuis bent, de verwarming op 15 graden.
  • Heb je vloerverwarming, beperk de verlaging dan tot 17-18 graden.
  • Sluit ’s avonds de overgordijnen in de kamer waar je verblijft voor wat extra isolatie en zorg dat de gordijnen niet óver de radiatoren hangen.
  • Haal overdag de zon in huis; zonlicht geeft gratis warmte. We praten dus over de winter hè?
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren. Dan verdwijnt de warmte daar niet achter maar wordt teruggekaatst de kamer in.
  • Heb je kieren, plak dan tochtstrips
  • Er zijn ook apparaten (ventilatoren) te koop die de warmte van de radiator sneller verspreiden in de ruimte. Deze schijnen prima te functioneren en het comfort in de kamer te vergroten. Belangstelling? Kijk eens op https://heatfan.eu/

En dan wil ik het nog even over houtstook hebben. Is dat een alternatief voor gas? Neen, niet echt. Hout geeft luchtvervuiling en CO2 uitstoot. En dan is er nog een verschil tussen een open haard en een gesloten kachel. De open haard levert weinig warmte. Die warmte zoeft namelijk meteen door de schoorsteen. Met een kachel kan de kamer vaak goed verwarmd worden. Maar houtstook is vervuilender dan gas. Koop ook zeker geen pelletkachel als je nu de keuze nog hebt. Voor pellets worden uitstekende bomen gekapt (en bossen gesloopt), wereldwijd getransporteerd (via water of weg), met fossiele brandstoffen gedroogd en met fossiele brandstoffen gefabriceerd (tot kleine pellet-elementen) en dan volgt nog het transport naar de woning en vervolgens de verbranding met luchtvervuiling tot gevolg.

Airconditioning
Hebben we het bij verwarming over de winterperiode; ook in zomer wordt in Nederland (én continentaal) steeds meer energie gebruikt. De airconditioning is dan de grote boosdoener. De airco gebruikt veel stroom, heel veel stroom. En als die niet groen is, is de impact op het milieu groot. Maar het stroomverbruik is niet het enige nadeel. De airco bevat namelijk een koudemiddel, HFK, en dat is een superbroeikasgas. Het is honderden maar misschien ook wel duizenden keren zwaarder dan CO2 (en daarmee ook de uitstoot). Een afrader dus. Dan toch maar een ventilator? Of een voetenbadje en een nat washandje in de nek bij zomerse hitte?

Warm water
Als je aardgas nodig hebt om water te verwarmen kan ook daarop worden bespaard. Korter douchen is een algemeen bekend advies. Maar het is ook goed om na te denken voordat je de warme kraan bij wastafel en gootsteen opent. Het is lang niet altijd nodig om warm water te gebruiken. En een schoonmaaksopje mag ook best minder warm zijn. Veel (wat oudere) boilers/cv-ketels slaan opnieuw de boilerfunctie aan na gebruik van warm water. Daar is dus best wat op te besparen.

Elektriciteit
Als de verwarming lager staat, gebruikt de cv-ketel ook minder stroom. Maar er zijn meer mogelijkheden om je elektriciteitsrekening naar beneden te brengen. Begin klein: vervang (gloei- en) halogeenlampen door ledlampen. Doe verlichting uit in ruimten waar niemand is. Heb je een nieuwe computer nodig? Kies dan voor een laptop. Die gebruikt veel minder energie dan een desktopcomputer. Bovendien bevat een laptop veel minder materialen en dat scheelt veel grondstoffen.

Groene stroom
Met groene stroom lever je zeker een bijdrage aan het milieu. Groene stroom wordt gemaakt van duurzame energiebronnen zoals wind en de zon. Soms is ook energie van waterkracht duurzaam; als het van natuurlijke bronnen komt en het ecosysteem niet ontwricht wordt (zoals bij grote waterkrachtcentrales). Het is de bedoeling dat er in Nederland steeds meer groene stroom beschikbaar komt. Op dit moment is het percentage groene stroom versus grijze (of bruine) stroom veel te laag. En daar wordt dan ook hard aan gewerkt door de bouw van windmolenparken en het stimuleren van zonnepanelen voor particulieren en bedrijven. Er komen ook zonneparken op vrijgekomen landbouwgrond maar het is de vraag of ons landschap hierbij gebaad is.
Als je overweegt om over te stappen naar een ander energiebedrijf, laat je dan niet alleen leiden door de prijs maar let ook eens op de samenstelling van de stroom. Bij de meeste bedrijven is de stroom die uit je stopcontact komt een combinatie van verschillende soorten, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, kernenergie, biomassa, gas, steenkool, bruinkool. Maar het allerbeste is je eigen groene stroom opwekken met zonnepanelen.

Hoe meer fossiele brandstoffen er worden gebruikt bij de productie van stroom, hoe minder duurzaam de stroom is. Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE doen jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van energieleveranciers. Daarin wordt de hoeveelheid groene stroom meegenomen in de waardering maar ook andere aspecten zoals innovaties op het gebied van duurzaamheid, werkt een bedrijf actief mee aan de omslag naar een schone energievoorziening, en wordt de stroom door het bedrijf zelf (in Nederland) geproduceerd of wordt deze ingekocht.

In bijgaand schema is een ranglijst opgenomen van duurzaamheid van energieleveranciers. Dit is het resultaat van het jaarlijkse onderzoek. Hoe hoger het cijfer, hoe groener het bedrijf. Heeft een bedrijf een 10, dan is alle stroom duurzaam/groen. Heeft een bedrijf een veel lager cijfer dan wordt er meer fossiele energie gebruikt en is de stroom dus minder duurzaam.

Schema energiebedrijven

 

Er zijn ook bedrijven die groene stroom verkopen op basis van certificaten. Dan is een lastig fenomeen. Een bedrijf dat groene energie produceert ontvangt daarvan een certificaat. Wanneer de energie niet wordt gebruikt (en dus niet meer voorhanden is) is er nog wel het certificaat. Dat papiertje (groene stroomcertificaat) kan worden verkocht aan bedrijven die geen of te weinig groene stroom hebben om te verkopen. Zo wordt grijze stroom aan consumenten verkocht voor groene stroom. De Europese unie heeft het systeem bedacht en hopelijk wordt het snel afgebouwd want het levert geen enkele bijdrage aan een beter milieu.

Verduurzaam je huis
Hier gaat het om grote stappen; stappen die verder gaan dan ledverlichting en radiatorfolie. Wil je echt je huis verduurzamen dan kun je wellicht wat professionele hulp gebruiken. Win bijvoorbeeld advies in via de gemeente en/of een deskundige adviseur. Die zal adviseren als eerste je huis te isoleren (dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, triple +++glas. De aanschaf van zonnepanelen is bijna altijd een goed plan, ook zonder isolatie. Je bespaart er natuurlijk geen gas mee (in tegenstelling tot isolatie) maar het is goed voor het milieu (en ook leuk) om je eigen groene elektriciteit op te wekken.

Als je huis geïsoleerd is en je zelf elektriciteit opwekt, overweeg dan een warmtepomp en/of een zonneboiler. Informeer op de site van de gemeente naar subsidiemogelijkheden en of de gemeente zelf al bezig is of plannen heeft voor proeftuinen. Want als er op wijkniveau plannen zijn, kun je daar beter op wachten.