Wat wordt bedoeld met een ecologische voetafdruk? Dat is de impact (milieubelasting) die je levensstijl (reis-, consumptie- en afvalpatroon) heeft op de wereld, dus de ruimte die nodig is voor je levensstijl. De gemiddelde Nederlander heeft 4,9 hectare nodig en dat zijn zo’n 8 voetbalvelden. Klinkt niet veel, maar als iedereen op de wereld zo zou leven, dan zijn er bijna 3 aardbollen nodig. Maar we kunnen onze impact op de wereld best wat verkleinen.
Berekenen ecologische voetafdruk
Op internet zijn verschillende programma’s te vinden voor het berekenen van je ecologische (of mondiale) voetafdruk. Daarbij wordt nagegaan hoeveel je bij je leefpatroon gebruikt aan energie, spullen, voedsel, vervoer, woonoppervlak. En wat dit de aarde allemaal kost. Met andere woorden hoeveel aarde is er nodig om je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren, naar je werk of elders te reizen. Aan de hand van de antwoorden op vragen wordt een berekening gemaakt van je impact op de aarde.
Het is leuk om voor jezelf zo’n kort programma door te lopen en daarna kennis te nemen van adviezen om je impact te verkleinen. Want het kan best wat minder.
Leefstijl grote impact
De levensstijl van de Nederlander – en wat minder de gemiddelde Europeaan – heeft een grote impact op onze aarde. We gebruiken veel meer land en grondstoffen en vervuilen veel meer dan de wereld aan kan. Al worden we met onze impact gepasseerd door Amerikanen, we zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Afrikanen. Als we de wereld eerlijk zouden verdelen, zouden we per wereldbewoner 1,8 hectaren kunnen benutten. En daar zitten we toch wel fors boven met z’n allen!