Metamorfose fietstunnel Von Weberpad

Metamorfose fietstunnel Von Weberpad

Heb je het al gezien? De gedaantewisseling van de Von Webertunnel? De fiets- en voetgangerstunnel was toe aan een opknapbeurt en niet zo’n beetje ook; onooglijke graffiti, slecht schilderwerk en kapotte verlichting waren een doorn in het oog en zorgde voor een onveilig gevoel. En moet je nu eens kijken: verlichting sfeervol vernieuwd en zowel van binnen als van buiten is de tunnel een gigantisch kunstwerk geworden. Van onooglijke tunnel naar fijne beleving door een muurschildering over de volle lengte. Kunstenaar Joep van Gassel heeft er een maand aan gewerkt. Het thema is natuur en in de schildering zijn veel dieren en vogels opgenomen die in de buurt te vinden zijn. Omdat de tunnel een verbinding vormt tussen het centrum en stadsdeel Noord heeft Joep die functie beklemtoond door met twee verschillende basiskleuren te werken. Vanuit de stad gezien is de buitenzijde en de helft van de binnenkant blauw, aansluitend bij de kanaalzijde, en de vanuit het park gezien heeft hij gekozen voor groen.

 

Vernieuwde Von Webertunnel, foto Joep van Gassel

Joep is een gewaardeerd kunstenaar in Tilburg. Hij heeft al verschillende muurschilderingen op zijn naam staan. Je kent er vast wel een aantal, bijvoorbeeld bij het Textielplein, Stuivesantplein, onder de brug aan de Ringbaan Oost bij de Piushaven, en dichter bij huis de schildering bij de natuurtuin in Stokhasselt en de vloerschildering bij De Symfonie. Kunst in de openbare ruimte is Joeps specialiteit. Naast muur- eb vloerschilderingen, schilderingen op objecten, grafische ontwerpen en illustraties geeft hij ook (graffiti)workshops. Zijn werk is van toegevoegde waarde in de bestaande omgeving. Het ontwerpproces komt dan ook tot stand in nauw overleg met bewoners. Zijn stijl is breed; van realistisch (natuur) tot grafisch, geometrisch. De omgeving en bewoners zijn bepalend voor het ontwerp.

Het zijn de buurtbewoners geweest die het initiatief hebben genomen (aan de bel hebben getrokken) voor de renovatie van de tunnel en het kunstwerk. Wijkregisseur Samir Azahaf heeft de regie genomen naar de gemeente toe. En nu is Tilburg-Noord een kunstwerk rijker en de tunnel voelt een stuk veiliger. En de bewoners? Die vinden het prachtig.

Maar we willen wel meer mooie muurschilderingen in Noord. U ook? Laat het dan weten en doe voorstellen via secretariaat@noordraad.nl .

Joep van Gassel in kunstwerk, foto Carin van Voorst