Doe mee aan het NK Tegelwippen

NK Tegelwippen, wat houdt het in? Het is een wedstrijd tussen steden met de bedoeling dat zoveel mogelijk bewoners tegels uit hun tuin of geveltuintje te wippen en daar groen voor in de plaats zetten. Tilburg doet mee met het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Breda. Doe je mee? Maak dan een foto van de tegels die je hebt gewipt en laat op de foto zien hoe de (gevel)tuin er met het nieuwe groen (ter vervanging van de tegels) uitziet. Plaats de foto op nk-tegelwippen.nl. Alle gewipte tegels worden opgeteld bij de Tegelteller van gemeente Tilburg. Op deze manier maken we Tilburg tegel voor tegel een stukje groener. En de gewipte tegels? Die kun je gratis inleveren bij milieustraat Albion. Tegels wippen kan tot 30 september 2021. Daarna weten we in welke gemeente de meeste tegels zijn gewipt.

 

Groen heeft een belangrijke functie

Naast het strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt enorm. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes.

De gemeente doet veel om de klimaatverandering te ondervangen. Door de aanleg van de blauwe aders bijvoorbeeld. Dat is een extra rioolstelsel om overtollig regenwater op te vangen en te verzamelen op centrale punten, zoals wadi’s. Maar de gemeente kan het niet alleen. Om de stad aan te passen aan de klimaatverandering is de hulp van bewoners nodig. Wist je dat 40% van de stad van de bewoners is met hun voor- en achtertuinen? Dan is meedoen aan het NK tegelwippen zo gek nog niet. Meer weten? Kijk eens op Operatie Steenbreek.